Stimuleringsbijdrage voor het trainen van hersenfuncties bij kleuters

Hersenschade komt veel voor bij kinderen met een aangeboren hartafwijking. Ze hebben daardoor vaak moeite met executieve hersenfuncties, zoals het sturen van emoties en het richten van hun aandacht. Deze functies lijken te verbeteren door jonge kinderen hierin te trainen. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis gaat dit onderzoeken, deels met onze (en uw) steun.

Verminderde executieve hersenfunctie geeft problemen

Problemen met executieve functies uiten zich vaak als kinderen wat ouder zijn (8+). Ze kunnen leiden tot leerproblemen, emotionele problemen en sociale problemen. Er wordt al onderzoek gedaan naar executieve functies, maar dan vooral bij gezonde kinderen tot een leeftijd van 5 jaar. Zij krijgen een training om hun executieve hersenfuncties te verbeteren. De eerste resultaten zijn positief.

Hersenfuncties verbeteren met training

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis wil graag onderzoeken of zo’n training ook effect heeft bij kinderen met een aangeboren hartafwijking. Daar starten ze nog dit jaar mee. Dit houdt het onderzoek in:

  • Het onderzoek richt zich op kinderen van 4,5 jaar.
  • Het gaat om ongeveer 60 kinderen met een ernstige aangeboren hartafwijking.
  • De executieve functies van de kinderen worden getest.
  • De taken lijken op schoolopdrachten, kinderen vinden het leuk om ze te doen.
  • Kinderen bij wie deze functies minder goed werken, krijgen een training.
  • De training duurt 5 weken en bestaat uit 2 afspraken van 20 minuten per week.
  • Daarna wordt gekeken of deze kinderen beter gaan functioneren. We hopen natuurlijk van wel.

Dit onderzoek zoekt naar oplossingen, dat maakt het verschil

Veel onderzoeken testen alleen het cognitief vermogen van kinderen. Ouders krijgen te horen dat hun kind een achterstand of gedragsprobleem heeft. Daar moeten ze het vervolgens mee doen. Tot grote frustratie van ouders, kind en de betrokken professionals. Deze studie kan daar verandering in brengen. Het biedt namelijk ook een oplossing in de vorm van een training, gericht op beter functioneren. Daar hebben deze kinderen hun hele verdere leven profijt van.

Dit soort onderzoeken is mede mogelijk dankzij uw steun. Hartelijk dank daarvoor!

« Bekijk alle onderzoeken