5 vragen aan Zenka Reijn-Slegt, directeur-bestuurder van Stichting Hartekind

 

Je bent nu (ruim) 1 jaar directeur. Waar stond Stichting Hartekind bij jouw komst?

Met mijn start op 1 oktober 2022, was ik direct onder de indruk van wat deze nog relatief kleine organisatie met al haar vrijwilligers, relaties en partners wist neer te zetten. Stichting Hartekind bereikte in 2022 de mijlpaal van een miljoen euro aan inkomsten, een enorme prestatie! Tegelijkertijd zijn de huidige inkomsten hoofdzakelijk afkomstig van opbrengsten uit eigen evenementen en betrokken zakelijke relaties en nog maar beperkt uit vaste donaties van particulieren. Alleen met nog meer vaste donateurs en betrokken relaties kunnen we onze investeringen in meerjarige wetenschappelijke onderzoeken vergroten. Daarmee komt het bereiken van de eerste mijlpaal dichterbij om de hartafwijking uit de top 3 doodsoorzaken onder kinderen te krijgen én hun dagelijkse kwaliteit van leven te verbeteren.
 

Wat heeft jouw komst het afgelopen jaar concreet opgeleverd?

De eerste stap die ik in gang zette, was het ontwikkelen van een nieuwe fondsenwervende campagne. Deze werd ingezet rondom Valentijnsdag, traditiegetrouw de “dag van het hart”, en de landelijke Hartekind-collecte in diezelfde periode. Dankzij de inkoop van zendtijd bij de publieke omroep tegen scherp gereduceerd tarief, was Hartekind voor het eerst 10 dagen lang zichtbaar op landelijke televisie en ruim 2 maanden zichtbaar online. Wij hebben hiervoor 3 hartekinderen mogen filmen. Wij zijn de ouders en kinderen ongelofelijk dankbaar dat wij hen op hun meest kwetsbare momenten in het ziekenhuis en de kinder intensive care mochten filmen.
 

Waar heb jij je in het afgelopen jaar hoofdzakelijk mee bezig gehouden?

Om de noodzakelijke groei in donaties van particulieren te realiseren, was het belangrijk om de fondsenwerving en marketing naar een volgend niveau te tillen. Daarbij richten wij ons nu ook op een bredere doelgroep.  Het leed van hartekinderen en hun omgeving, dat veelal achter de voordeur blijft en dus zeer beperkt financiering ontvangt voor wetenschappelijk onderzoek, wordt hiermee beter zichtbaar gemaakt.

Ook de concentratie van operaties bij kinderen met een aangeboren hartafwijking heeft veel van mijn tijd gevraagd. Voor ons staat voorop dat concentratie van deze interventies noodzakelijk zijn omdat zo de kwaliteit van specifiek deze ingrepen niet alleen nog beter wordt, maar ook in de toekomst op een hoog niveau blijft. Voor de kwaliteit van deze complexe zorg is het uitwisselen van expertise, patiëntgegevens en onderzoeksresultaten tussen alle academische centra heel belangrijk. Het opkomen voor de belangen van hartekinderen voor nu en in de toekomst blijft hierin voor ons centraal staan.
 

Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren vanuit persoonlijk oogpunt?

Door zelf in het verleden als kinderverpleegkundige met hartekinderen en hun ouders te hebben gewerkt, ken ik de gespecialiseerde zorg die daarbij komt kijken. De grote zorgen en onzekerheid die op ouders afkomt, heeft een enorme impact. Terwijl ik met het team en alle betrokkenen bezig was een campagne neer te zetten, organiseerden wij ook een gala voor zakelijke relaties en speelde tegelijkertijd de concentratie van operaties bij aangeboren hartafwijkingen. Het afgelopen jaar was best een rollercoaster, mijn gezin heeft mij af en toe weinig gezien. Toch kom ik blij en met energie thuis. Een verschil maken voor kinderen met een hartafwijking geeft zoveel voldoening!
 

Wat zijn de speerpunten voor het komende jaar?

De ambitie is om versneld het aantal vaste donateurs te vergroten en alle betrokkenen beter mee nemen in nieuwe, lopende en afgeronde onderzoeken. In overleg met de onderzoekers zullen wij meer communicatie uitingen maken. Ik kijk ernaar uit dit met jullie te delen!

Om een breed publiek te kunnen bereiken én binden aan de stichting, is een goed ingericht digitaal landschap vereist. In de huidige situatie doet het interne team van Hartekind veel met de hand. Wij geloven dat dit een stuk effectiever kan waardoor er bij het team capaciteit vrij zal komen. Uren die HART nodig zijn om de inkomsten van Stichting Hartekind verder uit te bouwen.

 

Een overzicht van alle inspanningen, activiteiten en resultaten van Hartekind in 2023 staat in het jaarverslag, dat in januari 2024 wordt gepubliceerd.