Hartspierweefsel in kweek, een model om therapie te testen

Er is op dit moment geen goede behandeling bij hartfalen door aangeboren hartafwijkingen. Dit is zowel het geval bij kinderen met een aangeboren hartafwijking als bij volwassenen met een aangeboren hartafwijking. Een hartversterker is nodig voor veel kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking, bijvoorbeeld rondom de operatie maar ook later als er hartfalen ontstaat.

Hoe versterk je de hartspier bij een aangeboren hartafwijking? Dat kan via de spiercellen zelf (ongeveer 40%) of via de andere soorten cellen in het hart, zoals steunweefsel en bloedvaten. Maar hoe weet je dan of een mogelijke therapie van versterking écht gaat werken? Dat wil je eigenlijk testen op kweekcellen! Je kunt tegenwoordig wel spiercellen kweken uit stamcellen, maar dat is vooral nuttig voor ziektes waarbij maar één gen veranderd is, denk hierbij bijvoorbeeld aan de ziekte van Duchenne. Bij aangeboren hartafwijkingen weten we dat er veel genen betrokken (kunnen) zijn, dus daar hebben we andere technieken voor nodig. Bovendien willen we niet alleen iets doen met de spiercellen, dat is tenslotte maar 40%, maar ook de cellen eromheen.

Er is een methode ontwikkeld om in een 3D-kweek opstelling resten van weefsel na een hartoperatie of harttransplantatie te kweken en de functie daarvan te meten. Zo’n kweek noemen ze ‘Living Myocardial Slices’ (LMS) en kan je gebruiken om in weefsel van de patiënt te testen of nieuwe therapieën effectief zijn. Hiermee kunnen we een brug slaan tussen laboratorium en praktijk.

 

Het ontwikkelen van 3D-kweek (LMS) van hartspierweefsel als model voor patiënten met AHA.


Het doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van 3D-kweek (LMS) van hartspierweefsel als model voor patiënten met een aangeboren hartafwijking. Met dit model kunnen we bijvoorbeeld testen of het versterken van spiergroei leidt tot betere werking van het hart zonder dat het hartritmestoornissen veroorzaakt. Aan het einde van het onderzoek kunnen we uit kleine stukken rest
weefsel LMS maken. We kunnen de functionaliteit van de LMS bepalen door middel van krachtmeting en de snelheid van ritmegeleiding. We weten dan ook of die stukjes representatief zijn voor de rest van het hart. Met deze resultaten kan er vervolgonderzoek gedaan worden op zoek naar nog betere behandelmethoden voor kinderen met een aangeboren hartafwijking.

Stichting Hartekind stelt € 37.157,- beschikbaar voor dit project.
 

« Bekijk alle onderzoeken