Eerste MRI-scan van hartje van ongeboren kind

Met een MRI kan een gedetailleerd beeld worden gemaakt van het hart van een ongeboren kind. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht, heeft deze nieuwe techniek als eerste toegepast in Nederland. Dankzij deze MRI kunnen we nu voor de geboorte een 3D-model van het kinderhart maken. Zo weten artsen en ouders nog beter welke behandeling er direct na de geboorte nodig is.

Één op de honderd kinderen in Nederland wordt geboren met een hartafwijking. Bij zo’n tweederde van de kinderen die in het Wilhelmina Kinderziekenhuis met een hartafwijking worden geboren, was deze afwijking al op de 20-weken echo te zien. Op deze echo is niet altijd precies zichtbaar wat er afwijkend is. In die gevallen kan het maken van een MRI-scan de oplossing zijn, waarmee een gedetailleerd 3D-model gemaakt kan worden van het hart van een ongeboren kind. Dit model geeft meer duidelijkheid over de hartafwijking en biedt de mogelijkheid om al voor de geboorte een veilig en gericht behandelplan op te stellen.

Bij kinderen en volwassenen was het al mogelijk om met 3D-technologie een gedetailleerd 3D-model van hart en bloedvaten te maken. Daarmee hebben cardiologen als het ware een plattegrond van het hart in handen. Daarmee weten ze precies hoe het bloed door het hart stroomt.

Landelijke onderzoeksagenda Hartekind

Stichting Hartekind juicht iedere innovatie toe om de overlevingskans van hartekinderen te vergroten. Jaarlijks sterven er nog ongeveer 150 kinderen aan hun hartafwijking in Nederland. Meer weten over onze ambitie? Lees de landelijke onderzoeksagenda die wij gezamenlijk met de kinderhartcentra en met de ouders van Hartekinderen hebben opgesteld.

« Bekijk alle nieuwsberichten