Succesvol onderzoek naar pulmonale hypertensie

Pulmonale hypertensie is een verhoogde druk in de longvaten. Het hart wordt door deze afwijking extra belast. Uiteindelijk leidt de aandoening tot hartfalen. Stichting Hartekind steunt daarom onderzoek van het Landelijk Expertise Centrum voor Pulmonale Hypertensie op de Kinderleeftijd in Groningen (Beatrix Kinderziekenhuis, UMCG).

 

Onderzoek van Dr. Ploegstra

Dr. Ploegstra van het Landelijk Expertise Centrum voor Pulmonale Hypertensie op de Kinderleeftijd in Groningen (Beatrix Kinderziekenhuis, UMCG) vroeg zich af:

Hoe kunnen we voorspellen welke kinderen met een aangeboren hartafwijking na hun operatie een ernstige pulmonale hypertensie ontwikkelen?

Door speciale metingen van de longvaten is onderzocht of de ontwikkeling van pulmonale hypertensie voorspeld kan worden. Met hartkatheterisatie kan er via de bloedvaten een kleine echo en drukmeetapparatuur ingebracht worden. Dr. Ploegstra heeft deze metingen gerelateerd aan de ontwikkeling van pulmonale hypertensie. En wat blijkt? Een vroege meting van stijfheid van de longvaatwand met behulp van echografie in de bloedvaten kan de latere ontwikkeling van pulmonale hypertensie voorspellen! Meer dan 70 Nederlandse Hartekinderen, die een hartkatheterisatie ondergingen, deden mee aan de studie.

 

Onderzoek van Dr. Douwes

De onderzoeksvraag van Dr. Douwes van het Landelijk Expertise Centrum voor Pulmonale Hypertensie op de Kinderleeftijd in Groningen (Beatrix Kinderziekenhuis, UMCG) was:

Kunnen we door metingen van de longvaten bij kinderen met pulmonale hypertensie iets zeggen over de prognose en behandeling?

Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond, maar bij de voorlopige uitkomsten lijkt het er op dat nieuwe elasticiteitsparameters een maat kunnen zijn voor de ernst en de prognose van kinderen met pulmonale hypertensie. Dit kan een belangrijk instrument worden in het vaststellen van een behandelplan en het evalueren van de effecten van therapie!

 

Dank aan iedereen die ons steunt!

Met dank aan onze donateurs heeft Stichting Hartekind € 50.700 kunnen bijdragen aan dit onderzoek.

 

Meer over pulmonale hypertensie

« Bekijk alle nieuwsberichten