Hartekind en de Hartstichting gaan gezamenlijk aangeboren hartafwijkingen te lijf

Een hartafwijking is de meest voorkomende aangeboren afwijking. De Hartstichting en Stichting Hartekind slaan de handen ineen vanuit eenzelfde visie; een landelijke samenwerking tussen specialisten, onderzoekers en andere betrokkenen rondom dit thema. De eerste stap is het beschikbaar stellen van een bedrag van € 3.000.000 voor een nog te vormen onderzoeksconsortium.

Er zijn 25.000 kinderen en ongeveer 35.000 volwassenen met verschillende vormen van een aangeboren hartafwijking. De afgelopen jaren is de behandeling beter geworden. ‘Er is echter een prijs die mensen met een aangeboren hartafwijking betalen voor dit succes,’ zo legt voorzitter van Stichting Hartekind Joost Riphagen uit. ‘Gelukkig worden steeds meer kinderen volwassen, maar krijgen op latere leeftijd te maken met complicaties, zoals hartfalen en hartritmestoornissen. Daarmee blijft de kwaliteit van leven van mensen met een aangeboren hartafwijking achter’.

De Hartstichting en Stichting Hartekind geloven dat samenwerking tussen kindercardiologen en volwassen congenitaal cardiologen hét verschil kan maken voor deze grote groep mensen. ‘Juist door de volledige levensloop te onderzoeken en op landelijk niveau de handen ineen te slaan, kunnen we het verschil maken’, aldus Rebecca Abma–Schouten van de Hartstichting. Daarnaast is er nog heel veel onderzoek nodig om de sterftecijfers verder terug te dringen en nog meer mensen volwassen te laten worden. De aangeboren hartafwijking is namelijk nog steeds één van de grootste doodsoorzaken bij kinderen.

De Hartstichting en Stichting Hartekind vinden elkaar in deze gezamenlijke ambitie om de overlevingskansen en kwaliteit van leven van mensen met een aangeboren hartafwijking te vergroten door landelijke samenwerking te stimuleren. De eerste stap die wordt gezet is door gezamenlijke een onderzoeksconsortium te financieren van € 3.000.000, waarmee een impuls wordt gegeven aan wetenschappelijk onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen én de samenwerking wordt gestimuleerd. Tevens geloven de Hartstichting en Stichting Hartekind erin dat deze eerste financiering een vliegwieleffect kan hebben om zo de kwaliteit van leven en overlevingskansen van kinderen én volwassenen met een aangeboren hartafwijking nóg verder te verhogen!

De eerste aanspreekpunten voor de verschillende organisaties zijn:

  • Stichting Hartekind – Hans Twint (woordvoerder) 
  • Hartstichting – Jade van Doornik (persvoorlichter)

Ga naar het persbericht

 

« Bekijk alle nieuwsberichten