Nieuwe resultaten Wearables onderzoek
Draagbare apparaatjes als polsbandjes en slimme ECG-shirts bieden in de toekomst mogelijk een comfortabel alternatief om de hartslag te meten bij kinderen met een aangeboren hartafwijking of hartritmestoornis. Dit blijkt uit nieuwe resultaten van het Wearables onderzoek. Vooral tijdens rust en slaap lijken deze zogeheten wearables betrouwbaar.
Hartslag monitoring met sportbandjes en slimme shirts
Steeds meer mensen gebruiken digitale wearables om hun hartslag te registreren tijdens het sporten of slapen. Deze apparaatjes zijn comfortabeler en praktischer dan de apparatuur die in het ziekenhuis wordt gebruikt zoals een Holter ECG. Toch is er weinig bekend over hoe goed deze wearables werken bij kinderen met een hartafwijking. In het door Stichting Hartekind gesubsidieerde Wearables-onderzoek, is gekeken naar de betrouwbaarheid van twee draagbare hartslagmeters: een sportbandje om de pols (Corsano cardiowatch) en een slim ECG-shirt waarmee de elektrische activiteit van de hartspier kan worden gemeten gemeten (Hexoskin-shirt).
De onderzoekers wilden weten of de meetsignalen van de twee wearables overeenkomen met die van de Holter ECG – de gouden standaard in hartslagmonitoring. Voor het onderzoek droegen 31 hartekinderen daarom bij hun reguliere controle met Holter ECG, tegelijkertijd óók het sportbandje en het slimme ECG-shirt.
Signalen vooral tijdens rust betrouwbaar

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd als artikel in een wetenschappelijk tijdschrift. Ongeveer 86% van alle gemeten hartslagwaarden door de wearables kwam overeen met de waarden van de Holter ECG. Beide apparaatjes hebben hiermee een redelijke betrouwbaarheid. De onderzoekers zagen wel schommelingen in de nauwkeurigheid van de meetuitslagen gedurende de dag.
De hartslagregistratie met deze wearables lijkt vooral betrouwbaar tijdens rustmomenten en de slaap. Tijdens beweging – bijvoorbeeld als kinderen aan het spelen of sporten zijn – werd de hartslag minder nauwkeurig gemeten. De oorzaak hiervan lijkt te liggen in verstoringen van het signaal door lichaamsbeweging.
Welk type hartafwijking of hartritmestoornis een kind heeft, had geen effect op de nauwkeurigheid van de hartslagregistratie met wearables. Ook konden kindercardiologen op basis van het slimme ECG-shirt in veel gevallen goed beoordelen of er sprake was van een afwijkend hartritme. Bovendien vonden kinderen de draagbare apparaten veel prettiger om te dragen dan het kastje dat wordt gebruikt bij een Holteronderzoek.
Veelbelovende technologische ontwikkeling voor kinderen met hartafwijking
Het onderzoek laat zien dat wearables een waardevolle aanvulling kunnen zijn in de toekomst, om de hartslag van kinderen met een hartafwijking of hartritmestoornis te monitoren. Wearables maken hartslagmonitoring comfortabeler, eenvoudiger en de technologie kan in veel gevallen al betrouwbaar worden ingezet.
Voordat de wearables daadwerkelijk in de zorg kunnen worden toegepast, zal eerst de nauwkeurigheid van de metingen tijdens beweging moeten worden verbeterd. De onderzoekers willen dit met toekomstige onderzoeksprojecten verder uitdiepen. Hun doel is dat kinderen met een hartafwijking volop kunnen genieten van spelen en sporten, terwijl zij ondertussen comfortabel gemonitord worden.
Over deze publicatie
Deze onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in JMIR Formative Research als: ‘The validation and accuracy of wearable heart rate trackers in children with heart disease: a prospective cohort study.‘
Onderzoekers: Hardon H, Van Kerkhof YN, Bartelds B, Kammeraad JA, Van Deutekom AW
Onderzoekers

Hidde Hardon
Erasmus MC Rotterdam. Aandachtsgebied: Fysieke activiteit en draagbare technologie bij kinderen met een hartafwijking.

Arend van Deutekom
Onderzoeksleider van de onderzoeken Wearables en STAMINA.