Deelnemen aan EMDR onderzoek?

Kinderen en jongeren met een aangeboren hartafwijking moeten vaak (herhaaldelijke) medische ingrepen en behandelingen ondergaan in het ziekenhuis. Dit kan vaak als beangstigend ervaren worden. Ongeveer 3 op de 10 kinderen ontwikkelen hierdoor verhoogde posttraumatische stressklachten (zoals herbeleving, angst, prikkelbaar zijn, dingen vermijden, slecht slapen). De meerderheid van deze kinderen krijgen nu nog geen psychosociale zorg.

Een nieuwe baanbrekende en snel werkende methode voor het behandelen van PTSS-klachten is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Uit onderzoek blijkt dat deze psychologische therapie effectief is in het verminderen van PTSS klachten, angst en depressieve klachten van volwassenen. In het Erasmus MC Sophia is een onderzoek gestart om na te gaan of EMDR ook goed werkt bij kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar met een onverwerkt medisch gerelateerd trauma.

 

Deelname onderzoek

Heeft uw kind een aangeboren hartafwijking en is zij/hij tussen 4 en 16 jaar oud? Dan kunnen jullie deelnemen aan deze studie! Ook als uw kind op dit moment geen klachten heeft kunt u deelnemen aan het onderzoek! We vragen u en uw kind dan alleen vragenlijsten in te vullen. Dit kan gewoon thuis achter de computer!

Als u meer informatie wilt over het onderzoek, dan staan wij u graag te woord. U kunt dan contact opnemen met drs. Maya Meentken, onderzoekspsycholoog van het onderzoek, telefonisch (tel nr. 010-7032140) of per e-mail (m.meentken@erasmusmc.nl).

Lees hier meer over het onderzoek naar EMDR bij kinderen met een aangeboren hartafwijking (AHA) en een onverwerkt medisch gerelateerd trauma.

 

« Bekijk alle nieuwsberichten