Baby’s met aangeboren hartafwijking laat afnavelen: onderzoek State of Art

Kinderen met een aangeboren hartafwijking hebben vaak een lastige start. Zo hebben baby’s met een transpositie van de grote vaten (TGA) direct na de geboorte al medische ingrepen nodig. Mogelijk heeft het laat afnavelen – het wachten met afklemmen van de navelstreng – net als bij kinderen zonder aangeboren hartafwijking ook voor hen gezondheidsvoordelen. Dit onderzoekt het CAHAL in de studie State of Art met steun van Stichting Hartekind.

Gezondheidsvoordelen laat afnavelen

Bij laat afnavelen wordt er gewacht met het afklemmen van de navelstreng totdat de ademhaling goed op gang is gekomen. Voor baby’s zonder aangeboren hartafwijking heeft dit bewezen voordelen voor de bloedsomloop en zuurstofvoorziening van het lichaam en de hersenen. Om die reden wordt aangenomen dat deze techniek ook gunstig is voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. Dit wordt momenteel onderzocht voor kinderen met een transpositie van de grote vaten.

Unieke opvangtafel maakt betere start mogelijk

De resultaten van State of Art zouden kunnen leiden tot een andere behandelingsaanpak bij kinderen met een aangeboren hartafwijking.

Door gebruik te maken van een speciale opvangtafel, kunnen de pasgeboren baby’s dicht bij hun moeder worden gestabiliseerd. Hierdoor kunnen zuigelingen met een transpositie van de grote vaten nu – onder gecontroleerde omstandigheden – na de geboorte bij moeder (huid-op huid) liggen. De kinderen hoeven dus niet meer op een aparte opvangtafel buiten de verloskamer te worden beoordeeld. Dit zorgt voor een betere hechting tussen moeder en kind.

De grootste winst van dit onderzoek is voor de ouders en het kind. Kinderen met een transpositie van de grote vaten worden aan bed bij hun moeder gestabiliseerd.

Roel van der Palen

Kindercardioloog & onderzoeksleider LUMC

Betrokken centra en onderzoekers

Dit onderzoek is een samenwerking tussen de afdelingen Kindercardiologie en neonatologie van het CAHAL, locatie Leids Universitair Medisch Centrum. 

  • Uitvoerend onderzoeker: Jesse A. Weeda (arts-onderzoeker, promovendus).
  • Onderzoeksleiders: Dr. Roel L.F. van der Palen (kindercardioloog) en prof. dr. Arjan te Pas (neonatoloog)