State of Art


In 2023 is de State of Art studie van start gegaan in het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL).Met dit onderzoek wordt onderzocht of de start van kinderen met aangeboren hartafwijkingen direct na de geboorte kan worden verbeterd. Door te wachten met het afklemmen van de navelstreng totdat de ademhaling goed op gang gekomen is (ook wel laat afnavelen genoemd) en het toedienen van extra zuurstof, kan de start van deze kinderen mogelijk gunstig worden beïnvloed, waardoor minder ingrepen nodig zijn na de geboorte.

Laat afnavelen heeft bij kinderen zonder aangeboren hartafwijking al bewezen gezondheidsvoordelen te hebben, maar dit is bij kinderen met een hartafwijking nog niet onderzocht. Kinderen met de hartafwijking “Transpositie van de grote vaten” zullen als eerste worden onderzocht. De resultaten van deze studie kunnen niet alleen leiden tot een volledige verandering in de behandeling van pasgeborenen met een aangeboren hartafwijking, maar het bevordert ook ouder-kind hechting doordat het kind dicht bij moeder blijft na de geboorte.

 

Dit onderzoek is een samenwerking tussen de afdelingen Kindercardiologie (arts-onderzoeker Jesse Weeda en kindercardioloog Roel van der Palen) en Neonatologie (neonatoloog Arjan te Pas) van het CAHAL, locatie Leids Universitair Medisch Centrum.

 


Jesse A. Weeda


Dr. Roel L.F. van der Palen

Prof. dr. Arjan B. te Pas 

 

 

 

« Bekijk alle onderzoeken