Stimuleringsbijdrage wearables
De laatste jaren zijn er nieuwe, draagbare digitale technieken ontwikkeld die betrouwbaar het hartritme kunnen meten op een onopvallende en comfortabele manier, de zogenaamde ‘wearables’. Echter, het is niet bekend of deze apparaten betrouwbaar het hartritme kunnen meten van kinderen met een hartafwijking; iets wat essentieel is als we het willen gebruiken in de zorg voor deze kinderen.
Met de stimuleringsbijdrage van Stichting Hartekind hebben we een onderzoek opgezet naar de betrouwbaarheid van wearables bij kinderen met een hartafwijking.Hiervoor onderzoeken we de registratie van twee veelbelovende wearables die hartritme kunnen meten (de Corsano Cardiowatch® en de Hexoskin ProShirt®, zie figuur 1) bij Hartekinderen, door deze te vergelijken met de registratie van een inspanningstest en Holter ECG.
Figuur 1. De twee wearables die worden gevalideerd in deze studie: de Corsano Cardiowatch® (links) en de Hexoskin ProShirt® (rechts)
De eerste resultaten zijn veelbelovend: de wearables worden zeer positief beoordeeld door de kinderen op het gebied van draagcomfort en onopvallendheid, en de geregistreerde hartfrequentie komt zeer goed overeen met die van de inspanningstest en Holter ECG (zie figuur 2).
Figuur 2. Deel van de hartfrequentieregistratie van een Holter-ECG (rode lijn) en de Cardiowatch (blauwe lijn) bij een Hartekind tijdens sport. De grote overlap tussen de beide registratie toont de goede betrouwbaarheid van de Cardiowatch bij deze deelnemer.
De komende maanden zullen we meer kinderen includeren, en uitbreiden naar kinderen met een ritmestoornis. Als deze wearables bij hartekinderen inderdaad betrouwbaar het hartritme kunnen meten en ritmestoornissen kunnen detecteren, dan kunnen ze de Holter ECG vervangen bij de diagnostiek bij klachten en monitoring van therapie. Daarnaast willen we ze in de toekomst gebruiken om hartekinderen veilig en met vertrouwen te laten sporten en bewegen.