Aortaklepstenose
Wat is aortaklepstenose?
Bij een aortaklepstenose is de klep tussen de linkerkamer en lichaamsslagader (aorta) vernauwd of vergroeid. Ook kan er sprake zijn van een vernauwing vlak boven de aortaklep. In sommige gevallen bestaat de aortaklep slechts uit 2 in plaats van 3 klepblaadjes. Dit heet een bicuspide klep.
Bij een aortaklepstenose opent de klep onvoldoende. Als gevolg moet de hartspier meer kracht leveren om het zuurstofrijke bloed vanuit de linkerhartkamer te pompen, zodat het via de aorta door het lichaam stroomt. Daardoor wordt de hartspier op termijn dikker en stijver en neemt de pompkracht van het hart af. Op termijn kan dit leiden tot hartfalen of hartritmestoornissen.
Symptomen en klachten bij aortaklepstenose
Bij een ernstige vernauwing is er sprake van kortademigheid. Ook komen klachten voor als hartkloppingen, pijn op de borstkas bij inspanning of flauwvallen. Bij een milde vernauwing hebben kinderen met deze afwijking vaak nauwelijks klachten. Als de arts met een stethoscoop naar het hart luistert, is de vernauwing te horen als een hartruis.
De diagnose wordt gesteld door middel van echocardiografie. Op een echo kan de arts zien of de aortaklep vernauwd is en hoe ernstig een mogelijke vernauwing is. Daarnaast is met de echo zichtbaar of de klepbladen verdikt zijn, uit hoeveel klepbladen de aortaklep bestaat of er sprake is van een kleplekkage.
Behandeling aortaklepstenose
In het geval van een milde aortaklepstenose is een behandeling niet altijd nodig. Bij een ernstigere vernauwing is de keuze voor een behandeling afhankelijk van het type. In sommige gevallen bestaat de behandeling uit een hartkatheterisatie met ballondilatatie. Deze wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie. Het risico van deze ingreep en de kans op complicaties is relatief laag.
Operatie aortaklepstenose
Een aortaklepsenose kan ook behandeld worden met een openhartoperatie. De keuze wordt gemaakt op basis van verschillende factoren, zoals de achterliggende oorzaak van de aortaklepstenose. Er zijn verschillende technieken mogelijk, afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en de ernst van de aandoening. Soms volstaat het om de klep chirurgisch te openen (commisurotomie), maar in andere gevallen is vervanging noodzakelijk. Vaak wordt hiervoor een Ross-operatie uitgevoerd, waarbij de eigen pulmonalisklep als aortaklep wordt gebruikt en waarbij op de plek van de pulmonalisklep een donorklep wordt geplaatst.
Complicaties aortaklepstenose
Na de operatie is er een verhoogde kans op het krijgen van endocarditis, dat is een ontsteking van de binnenbekleding van het hart en de hartkleppen. Om dit te voorkomen wordt er na de operatie medicatie voorgeschreven. Ook kan het noodzakelijk zijn om bloedverdunners te gebruiken.
*Laatst geactualiseerd in juli 2024. Zie onder voor geraadpleegde bronnen.
Over deze informatie
Bovenstaande omschrijving is tot stand gekomen op basis van een combinatie van onderstaande bronnen. Het betreft algemene informatie over hartafwijkingen. Deze informatie geldt daarmee nadrukkelijk niet voor individuele gevallen. Het stellen van de juiste diagnose en de keuze voor een specifieke behandeling is een delicaat proces, dat dient te gebeuren door een medisch specialist. Het betreft een zorgvuldige afweging van verschillende factoren. Raadpleeg daarom altijd uw (kinder)cardioloog bij specifieke vragen over hartafwijkingen.
Geraadpleegde bronnen
- Website Centrum voor aangeboren hartafwijkingen Anna Blancquaert
- Compendium cardiologie en vasculaire geneeskunde pocketversie, vijfde druk (2023)
- Website American Heart Association
- Website Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG); onderdeel van het Hartcentrum en het Beatrix Kinderziekenhuis.
- Website Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL).
- Website Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ).
- Website Patientenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen (PAH).
Gebruikte afbeelding
Illustration taken from http://www.chd-diagrams.com.
Illustrations are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License by the New Media Center of the University of Basel.