Learning by Heart: doe mee!
Het onderzoek ‘Learning by Heart’ richt zich op het trainen van de executieve functies bij kleuters met een aangeboren hartafwijking. Is jouw kind een kleuter tussen de 4 en 7 jaar oud en in de eerste zes maanden na de geboorte geopereerd, dan kunnen jullie meedoen. Houd er rekening mee dat de onderzoeken plaats zullen vinden in het ErasmusMC, het UMC Utrecht of het UMC Groningen.
De opzet van het onderzoek
Kleuters tussen de 4 en 7 jaar oud die in de eerste zes maanden van hun leven een openhartoperatie hebben ondergaan kunnen meedoen. De training is speciaal voor kleuters, dus kinderen die nog niet in groep drie van de basisschool zitten.
Deze groep kinderen zal worden verdeeld over twee groepen: een controlegroep en een groep kinderen die zal worden getraind. De training vindt plaats in een onderzoeksbus waarmee de trainer naar de school of het huis van het kind rijdt. Zo kunnen overbodige ziekenhuisbezoeken worden voorkomen. De andere groep is de controlegroep die niet wordt getraind en waarmee zal worden vergeleken. Zo kan er onderzocht worden of de training effectief is. De ouders in beide groepen ontvangen het boek ‘Speels Brein’ (Marleen van der Wees) en een aanvullende folder speciaal voor kleuters. Daarmee kunnen ouders en kinderen thuis executieve functie spelletjes spelen.
Er wordt niet alleen gekeken naar het executief functioneren door middel van testen, maar er worden ook digitale vragenlijsten afgenomen om te onderzoeken hoe het met deze kinderen thuis en op school gaat en hoe het met hun ouders gaat.
Kinderen met een hartafwijking en hun ouders hebben veel meegemaakt. Het zou kunnen dat dit invloed heeft op executieve functies, maar dat is nog niet bekend. Om dit beter te begrijpen krijgen ouders een digitaal vragenlijstenpakket toegestuurd op het moment dat de executieve functies van hun kind worden gemeten. Dit wordt gedaan op meerdere tijdstippen: direct na afronding van het trainingsprogramma, zes maanden na afronding, een jaar na afronding en als laatste op achtjarige leeftijd. Deze testen vinden wel plaats in het ziekenhuis.
Kinderen uit andere centra zijn ook van harte welkom. Dit kan wel (flink) meer reistijd voor u betekenen. Het onderzoeksteam bespreekt dan graag met u de mogelijkheden.
- Regio’s Rotterdam en Groningen: Wilt u meer informatie ontvangen of meedoen aan het onderzoek? Mail dan naar EFtraining@erasmusmc.nl. Het onderzoeksteam neemt zo snel mogelijk contact met u op.
- Regio Utrecht: Startdatum en mogelijkheid tot aanmelden volgen zo snel mogelijk.