Playing for cognition

Kinderen met een aangeboren hartafwijking lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van neurologische problemen. Deze uiten zich vaak in een stoornis van de cognitieve functies zoals het onthouden van informatie en het kunnen concentreren op een bepaalde opdracht. De cognitieve functies zijn van groot belang bij het dagelijks functioneren van kinderen zoals bij naar school gaan, sporten en sociale activiteiten. Stoornissen in de cognitieve functies kunnen daarom een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven van kinderen met een hartafwijking.

Op dit moment worden cognitieve stoornissen onderzocht met een neuropsychologisch onderzoek waarbij één onderzoeker meerdere testen afneemt op pen-en-papier. Deze testen worden gedaan in een prikkelarme omgeving en bootsen het drukke dagelijks leven van kinderen niet goed na. Daarnaast zijn de standaard behandelingen bij cognitieve stoornissen vaak saai en hierdoor moeilijk vol te houden op lange termijn.

Met de studie ‘Playing for cognition’ wordt met behulp van Virtual Reality en serious games een nieuwe manier getest om cognitieve stoornissen bij kinderen met een hartafwijking op te sporen en vervolgens de cognitieve functies te trainen. In het spel Koji’s Quest neemt de hond Koji de deelnemer mee naar een ruimte wereld met zes verschillende spelonderdelen. Het spel simuleert het dagelijks leven met veel prikkels en informatie waarbij de deelnemer zich moet focussen op een taak. De uitkomsten van het onderzoek worden vergeleken met die van kinderen zonder een hartafwijking.

Door het toevoegen van spelelementen wordt de motivatie om te trainen verhoogd en tegelijkertijd kunnen de denkfuncties beter in kaart worden gebracht dan met het standaard neuropsychologische onderzoek. De verwachting is dat dit spel beter vol te houden is voor kinderen. In de toekomst leidt deze innovatieve methode tot betere zorg  waarin cognitieve stoornissen bij kinderen met een hartafwijking vroeger ontdekt en behandeld kunnen worden.

Meer informatie over het spel en de methode vindt u via onderstaande links:
https://www.uu.nl/operatie-breinbreker/aan-de-slag/speel-je-slim
https://www.neuro-reality.com/products/

De studie is een samenwerking van neuropsychologen, kindercardiologen, statistici en VR designers van:
- Universiteit Medisch Centrum Utrecht
- Wilhemina Kinderziekenhuis
- Universitair Medisch Centrum Groningen
 

« Bekijk alle onderzoeken