Het verhaal van Duuk

Duuk, bijna 7 jaar, is geboren met een complexe hartafwijking. Simpel gezegd heeft Duuk een half hart, waardoor zijn bloedsomloop gemengd is. Het zuurstofpercentage in zijn bloed is tussen de 75-85%. Ondanks dat men niet verwacht dat je met deze afwijking goed kan sporten, doet Duuk dat ‘gewoon’ wel. Hij rent misschien niet zo hard als zijn teamgenootjes, maar hij geniet er extra van!

En, zoals bij zoveel jongetjes van zijn leeftijd, is er één sport die boven alles uitstijgt: voetbal! Toen Duuk op zijn 4e weer geopereerd werd, was zijn doelstelling: dan kan ik daarna op écht voetbal (hij deed al aan ‘voetjebal’; zaalvoetbal voor kleuters)! Gelukkig ging die operatie supergoed en kon hij toen hij 5 was zijn droom waar maken: hij ging op écht voetbal. Zijn hart was toen zo gecorrigeerd dat hij zelfs niet onderdeed voor leeftijdgenootjes.
Helaas mocht dat maar een half jaar zo zijn, begin 2014 kwamen we er achter dat zijn ‘hoestbuien’ een uiterst zeldzame en veelal fatale complicatie bleken te zijn… Een rigoureuze oplossing volgde: zijn hart werd teruggedraaid naar de vorige versie, een extra shunt werd geplaatst én… hij kreeg een pacemaker.

"Kan ik straks nog wel voetballen?" was een van zijn vragen toen hij hoorde dat hij geopereerd moest worden. Daarop kon niemand antwoord geven. Maar, een jaar later, lijkt het dat de complicatie ‘onder controle’ is, en is Duuk weer – zoveel mogelijk – een gewone jongen. Hij heeft veel in moeten leveren, maar er was één ding wat hij zo graag weer wilde: voetballen!

Voetballen met een pacemaker in je buik levert extra risico’s op: bij een harde bal of trap in de buik kunnen de draden breken, waardoor een extra operatie nodig is. Gelukkig is daar sinds kort een oplossing voor: de PacePro. (link) Dit is een carbon beschermer die in een shirt/pakje wordt vast gemaakt en zo de pacemaker beschermd tegen klappen.

Helaas is het een kostbaar maatwerkproduct, en wordt het voor kinderen niet door de zorgverzekeraars vergoed. “Gelukkig wisten wij, mede doordat Duuks papa de Dam tot Dam loop voor Hartekind heeft gelopen, dat Hartekind hierbij helpt.”

Sinds Duuk de PacePro heeft kan hij weer meedoen met voetbal en de gymles op school, zonder dat zijn pacemaker daarbij roet in het eten gooit. En kan hij dus nog net even meer genieten van zijn leven!

“Dankjewel, Stichting Hartekind en Raymond (de PacePromaker)”

 

« Bekijk alle verhalen