Amsterdam Data Collective zet data om in meetbare gegevens

De medewerkers van organisatie 'Amsterdam Data Collective' hebben zich tijdens een teamweek begin november vrijwillig ingezet voor stichting Hartekind. Een van de projecten deze week was het interpreteren van gegevens over de inspanningstest (ook wel fietstest genoemd) bij kinderen.Tijdens deze inspanningstest verzamelen artsen allerlei gegevens en wordt de conditie van het kind bepaald. Op basis van onder andere deze inspanningstest wordt bepaald of kinderen extra zorg nodig hebben.

De onderzoeksresultaten van het datateam richten zich onder andere op verschillende patiëntengroepen en het voorspellen van klinische uitkomsten (zoals een operatie of opname in het ziekenhuis) op basis van de gegevens. Uit een model wat zij maakten, bevestigden zij de vermoedens van artsen dat het moeilijk is om toekomstige klinische gebeurtenissen te voorspellen voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. Bij volwassenen is dat beter te voorspellen omdat hun fysieke grenzen beter gemeten worden dan kinderen tijdens de inspanningstest. Omdat de gegevens van de test bij kinderen minder nauwkeurig zijn, leidt dit tot fouten in de voorspellingen en in het model. 

Het datateam ziet terug op een succesvolle week. Het is verbazingwekkend hoeveel informatie zij in zo'n korte tijd hebben gewonnen uit de gegevens van Hartekind. Hartelijk bedankt daarvoor! 

Klik op deze link als u meer wilt lezen over de inhoud en de resultaten van het onderzoek

« Bekijk alle nieuwsberichten