Het advies van het Coronateam van de sectie kindercardiologie over Covid-vaccinatie voor kinderen van 12-17 jaar met een aangeboren hartafwijking, hartspierziekte of hartritmestoornis, en de gang van zaken voor de logistiek van de uitvoering van het vaccineren:

Sinds 9 juni 2021 wordt op advies van de gezondheidsraad het Pfizer/BioNTech vaccin voor Covid-19 aangeboden aan kinderen tussen 12-17 jaar die een verhoogd risico hebben. Dit betreft dezelfde kinderen als degenen die jaarlijks in aanmerking komen voor de griepvaccinatie. Dit is een goede aanleiding voor het Coronateam om nog eens op een rij te zetten welke kinderen die bij de kindercardiologie onder behandeling zijn in aanmerking komen voor de jaarlijkse griepvaccinatie. Dat zijn kinderen met ernstig hartfalen, een éénkamerhart, een gecorrigeerd hart met een ernstige restafwijking, pulmonale hypertensie, een ICD en een harttransplantatie.

Dat betekent dat kinderen met een klein hartgebrek of genezen hartafwijking en kinderen die geopereerd zijn geweest aan het hart en weinig restafwijkingen hebben, hiervoor niet in aanmerking komen omdat ze geen verhoogd risico hebben.

Bovengenoemde groep kinderen wordt uitgenodigd via de huisarts. Mogelijk nodigen de huisartsen meer kinderen uit dan bovengenoemde doelgroep, dus ook kinderen met milde restafwijkingen of een verholpen hartafwijking.

Op 25 juni 2021 heeft de minister besloten op advies van de Gezondheidsraad om alle 12-17 jarigen uit te nodigen. Kinderen die niet via de huisarts zijn uitgenodigd, kunnen dus zelf bij de GGD een afspraak maken zodra hun geboortejaar aan de beurt is.

Als Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde en Sectie Kindercardiologie ondersteunt het Coronateam de vaccinaties bij de patiëntenpopulatie, zoals geadviseerd door de Gezondheidsraad. Voor-/ en nadelen van de vaccinatie zijn na te lezen in de vaccinatiecampagnes. Hierin wordt ook uitgelegd dat de kans op ernstige bijwerkingen bijzonder klein is.

 

« Bekijk alle nieuwsberichten