Doneren met belastingvoordeel

Het is weer tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Heb je het afgelopen jaar gedoneerd aan Stichting Hartekind? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op belastingvoordeel. Je leest er alles over in dit bericht. 


Bij je aangifte inkomstenbelasting vink je onder 'uitgaven' het kopje 'giften' aan. De Belastingdienst maakt onderscheid tussen twee soorten giften: gewone en periodieke giften.

 

Gewone giften

De meeste donaties vallen onder een "gewone" gift. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de sponsoring van een deelnemer aan een Hartekind-evenement of een eenmalige donatie. Maar ook de donatie die maandelijks of (half)jaarlijks via automatische incasso wordt afgeschreven, valt onder deze categorie. Een gewone gift doe je op deze pagina.
 

Wanneer is deze gift aftrekbaar?

  • De gift is aftrekbaar als je in één kalenderjaar meer dan 1% en minder dan 10% van je jaarinkomen schenkt. Je jaarinkomen bestaat uit je inkomen uit box 1, 2 en 3, zonder persoonsgebonden aftrek. Partners moeten hun jaarinkomen bij elkaar optellen. 
  • Je beschikt over een schriftelijk bewijs van je gift, zoals een bankafschrift. Contante giften (ook met kwitantie) zijn sinds 1 januari 2021 niet meer aftrekbaar.  

 

Tip!

Ben je van plan om de komende 2 jaar een donatie te doen aan Stichting Hartekind?
Doe beide giften in één kalenderjaar. Je komt dan eerder aan het drempelbedrag om belastingvoordeel te ontvangen over je gift.

 

Periodieke giften

Een periodieke gift is een donatie voor een vast bedrag die minstens 5 jaar wordt gedaan en vastligt in een overeenkomst. Er is in dit geval geen drempelbedrag en geen maximum dat je kunt schenken om je gift aftrekbaar te maken. Je periodieke gift is aftrekbaar, omdat Stichting Hartekind een ANBI-status heeft van de overheid (Algemeen Nut Beogende Instelling). Op deze pagina regel je snel en makkelijk jouw periodieke gift.


Wanneer is deze gift aftrekbaar?

  • De gift ligt vast in een overeenkomst. Je kunt de standaard overeenkomst gebruiken van Stichting Hartekind (daarin hebben wij al een aantal velden voor je ingevuld) of het formulier van de Belastingdienst. Bewaar deze overeenkomst in je administratie om te kunnen overleggen aan de Belastingdienst.
  • De gift ligt vast voor tenminste 5 jaar. Ontbindende voorwaarden (zoals arbeidsongeschiktheid of overlijden van de schenker) kunnen worden aangegeven in de overeenkomst. 
  • Je beschikt over een schriftelijk bewijs van je gift, zoals een bankafschrift. 
     

Tip!

Door slim om te gaan met het belastingvoordeel kan je jouw gift zelfs verhogen.
De Belastingdienst betaalt dan mee aan jouw gift, terwijl jij netto hetzelfde betaalt. De gratis, anonieme rekentool rekent jouw voordeel voor je uit.

 

Naar de rekentool

 

Heb je naar aanleiding van dit bericht nog vragen? Neem dan contact op met Fleur van den Bos (periodieke donateurs Stichting Hartekind) via 06-1816 5555 of fleur@hartekind.nl.

 

 

 

« Bekijk alle nieuwsberichten