Reactie besluit minister De Jonge over concentratie openhartoperatie en interventies


Minister Hugo de Jonge heeft een besluit genomen om openhartoperaties en andere complexe ingrepen bij patiënten met een aangeboren hartafwijking te concentreren naar twee locaties. Deze noodzaak tot concentratie is in lijn met het rapport van de wetenschappelijke verenigingen van de universitaire centra, die schrijven dat door complexe ingrepen te concentreren de kwaliteit van zorg zal verbeteren.


Al sinds 1993 worden gesprekken gevoerd om complexe openhartoperaties en interventies bij kinderen met een aangeboren hartafwijking te concentreren. Door te concentreren kan de kwaliteit van zorg behouden blijven en verder verbeteren. De minister heeft nu een besluit genomen over concentratie én de locaties waar hartoperaties en interventies gaan plaats vinden. Wij zien en begrijpen dat dit enorm veel impact heeft voor zowel patiënten en professionals. Daarom zetten wij ons in om al jullie zorgen en vragen te verzamelen en zo goed mogelijk te beantwoorden in een Q&A. Deze wordt iedere week aangevuld.

Q&A concentratie hartcentra


Oproep tot samenwerking

Als reactie op het rapport van mei dit jaar van de wetenschappelijke verenigingen (lees hier het rapport), hebben de patiëntorganisaties en gezondheidsfondsen direct bij VWS aan de bel getrokken. De aanleiding hiervan was dat het patiëntperspectief in het rapport van de wetenschappelijke verenigingen ontbrak. Daarom is in korte tijd een rapport opgesteld (lees hier het rapport) met vier visiestatements. De vier visiestatements moeten wat betreft de patiëntenverenigingen en gezondheidsfondsen leidend zijn in de vormgeving van de zorg in de komende decennia.

Lees de kamerbrief


Wat gaan de patiëntenverenigingen en gezondheidsfondsen nu doen, gezien alle onrust?

Het is ongelooflijk heftig wat er nu gebeurt. Zowel voor ouders en patiënten die bang zijn wat dit voor hen betekent als voor professionals die twijfelen aan hun baan. Wij krijgen ontzettend veel verontruste berichten en roepen ook op die te blijven sturen. Wij zullen al deze reacties bundelen en met het ministerie delen, zodat helder is wat er precies speelt. Daarnaast zullen wij deze vragen stellen:

  • Wat is de achtergrond achter de keuze om tot deze twee centra te komen?
  • Wij hebben als patiëntenverenigingen en gezondheidsfondsen aanbevolen eerst een impactanalyse te doen. Wat is de reden (of zijn de redenen) om eerst een keuze te maken?


Vragen patiënten

De patiëntenverenigingen en gezondheidsfondsen zijn beschikbaar voor vragen en zullen ook online bijeenkomsten gaan organiseren over alles wat er speelt.

 

* Stichting Hartekind, Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen, Harteraad en de Hartstichting

 

« Bekijk alle nieuwsberichten