"Bij vissen herstelt het hart vanzelf, dat willen we bij mensen ook voor elkaar krijgen"

Jeroen Bakkers onderzoekt de spiercellen van harten in het laboratorium. Zijn werk draait om superkleine cellen en moleculen. Maar wat hij hierbij ontdekt kan uiteindelijk een groot verschil maken in het leven van mensen met een aangeboren hartafwijking.

 

Ongelooflijk interessant

“Ik doe onderzoek naar de ontwikkeling van het hart, vanaf de allereerste cellen tot een volledig orgaan. Ik vind het ongelooflijk interessant hoe een hart ontstaat uit zoveel verschillende soorten cellen. Die hebben allemaal een eigen taak en werken onderling samen.”

 

Bouwfoutjes

“Een hart is een ingewikkeld orgaan, dus het is helemaal niet zo gek dat er weleens iets misgaat bij de aanleg ervan. We kijken heel goed hoe gezonde harten zich ontwikkelen en vergelijken dat met harten met een bouwfoutje.”

 

Gevolgen voor je hart

“Een hart met een aangeboren hartafwijking ziet er anders uit dan een gezond hart. Het bloed stroomt ook anders door het hart en de bloedvaten die eraan vastzitten. Dat lijkt niet zo belangrijk, maar als dat jarenlang doorgaat is dat wel een probleem. Het kan dan gevolgen voor je hartspier hebben.”

 

“Als de hartspier van een mens eenmaal niet meer goed werkt is herstel niet mogelijk. De hartspiercellen kunnen zich niet delen om een nieuw stukje hartspier aan te maken. Dat is een van de redenen waarom bij een deel van de patiënten de pompkracht van het hart afneemt.”

 

Leren van zebravisjes

“We proberen de hartspier te helpen om weer gezond te worden. We weten dat bepaalde dieren, zoals zebravisjes, dit van nature al kunnen. We kijken dit bij ze af om te leren hoe ze dat doen. In eerder onderzoek hebben we bijvoorbeeld een eiwit ontdekt, dat er bij vissen voor kan zorgen dat de hartspiercellen opnieuw gaan delen. Bij mensen staat het gen voor dit eiwit in de hartspiercel 'uit'. We onderzoeken nu of we dit op een veilige manier 'aan' kunnen zetten.”

 

Zelf nieuw stukje hartspier maken

“We zoeken dus naar de juiste knoppen om de hartspier ‘aan te zetten’ om zichzelf te delen en dus een nieuw stukje hartspier te maken. Als dat lukt, zouden mensen met een aangeboren hartafwijking veel minder last krijgen van hartproblemen. Dat is ons uiteindelijke doel.”

Lees hier onze standpunten rondom dierproeven

 

« Bekijk alle onderzoeken