De hartafwijking is de grootste doodsoorzaak bij kinderen. Uit onderzoek van het LUMC onder leiding van professor Nico Blom, professor Arjan te Pas en Dr. Ilona Narayen blijkt dat op een éénvoudige manier tot wel 35 kinderlevens per jaar kunnen worden gered. Dit door het zuurstofgehalte te meten bij alle pasgeborenen, zowel thuis als in het ziekenhuis. Stichting Hartekind start een project om alle verloskundigen in Nederland van een saturatiemeter te voorzien.

 

De 20-weken echo is een belangrijke screening op ernstige hartafwijkingen te ontdekken. Op dit moment wordt nog ongeveer 30-40% van de kritische hartafwijking gemist. Het is belangrijk om een kritische hartafwijking snel te ontdekken, zodat snel ingegrepen kan worden. Als dit niet op tijd gebeurt, overlijden baby’s met een kritische aangeboren hartafwijking in de eerste levensmaand. Symptomen van een kritische hartafwijking worden vaak pas een paar dagen na de geboorte zichtbaar. Uit onderzoek van het LUMC blijkt dat een kritische hartafwijking snel en makkelijk kan worden ontdekt na de geboorte een saturatiemeting uit te voeren.

 

35 kinderlevens per jaar redden

Door de hartafwijking na de geboorte te vaststellen met een saturatiemeting, kan een baby vaak nog op tijd geholpen worden. "Tijd is essentieel bij kinderen met een kritische hartafwijking. Veel hartafwijkingen zijn te behandelen, als we er maar op tijd bij zijn", aldus professor Nico Blom. Hij is trots dat Stichting Hartekind het mogelijk maakt om alle eerstelijns verloskundigen in Nederland een saturatiemeter te overhandigen. Nico:"De saturatiemeters zijn voor een verloskundigen een grote investering. Het is ontzettend mooi dat Stichting Hartekind het mogelijk gaat maken om de verloskundigen in Nederland de saturatiemeter te overhandigen".

 

Uitrol vanaf begin januari

De uitrol van de saturatiemeters start in het begin van het nieuwe jaar. Het doel is om in ieder geval de helft van de ongeveer 1.600 verloskundigen in Nederland een saturatiemeter te overhandigen in 2022. De eerste uitrol is mogelijk door een grote donatie vanuit het Stichting Edwin Bouw Fonds. Meer informatie over het project en informatie voor eerstelijns verloskundigen is terug te vinden op deze pagina.

Doneer

« Bekijk alle nieuwsberichten