Stichting Hartekind en FC Twente samen sterk op WereldLichtjesDag

Zondag 12 december is het WereldLichtjesDag; een speciale dag waarop jaarlijks wereldwijd overleden kinderen worden herdacht. Stichting Hartekind en FC Twente slaan de handen ineen en staan zondag stil bij kindersterfte door hartafwijkingen.

 

De 1ste plaats die je niet wilt behalen

Waar sporters normaal gesproken strijden om de eerste plek, wil in dit geval niemand eerste zijn. Maar feit is dat een hartafwijking de nummer 1 doodsoorzaak is onder kinderen tot 15 jaar. De cijfers zijn schokkend: elke 2 dagen overlijdt er in Nederland 1 kind aan een hartafwijking. Dat moet en kán anders.

 

Je vecht nooit alleen

Om de overlevingskans van zogeheten ‘hartekinderen’ te vergroten, voert Stichting Hartekind actie. Dit doet zij onder andere samen met ‘Hart van Twente’, het maatschappelijke initiatief van de FC Twente Kidsclub. Tijdens de wedstrijd tegen RKC Waalwijk op WereldLichtjesDag worden lichtjes gebrand voor alle overleden hartekinderen. Onder het motto ‘je vecht nooit alleen!’ staan 150 candlebags klaar op de Kidsclub tribune van De Grolsch Veste om 's avonds te gaan verlichten. Een krachtig symbool voor het aantal kinderen dat jaarlijks in Nederland overlijdt aan een hartafwijking. Met een gevoel van verbinding, wordt ouders van hartekinderen een hart onder de riem gestoken. En schijnt het licht op de urgentie om kindersterfte door hartafwijkingen in de toekomst te voorkomen.

 

Herinneringen maken

Hart van Twente is dit seizoen opgericht voor kinderen in een moeilijke en kwetsbare situatie. In een speciaal daarvoor ingerichte skybox bezorgt ‘Hart van Twente’ hen bij een thuiswedstrijd een onvergetelijke dag in De Grolsch Veste en laat hen herinneringen maken met familieleden. Een aantal hartekinderen waren voor aanstaande zondag uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de wedstrijd FC Twente – RKC Waalwijk. Maar nu het bezoeken van een voetbalwedstrijd door de huidige coronamaatregelen niet mogelijk is, gaat de speciale Hart van Twente-camera bij opkomst van beide teams mee het veld op. De uitgenodigde hartekinderen kunnen zo thuis live meekijken.

 

Binnen 10 jaar uit de top 3

Stichting Hartekind roept met de actie op te doneren vóór het leven en vooruitgang door onderzoek. Bij een vaste donatie van minimaal vijf euro per maand aan de stichting ontvangt men zelf een candlebag cadeau. De donaties dragen bij aan het doel om binnen 10 jaar uit de top 3 te zijn van meest voorkomende doodsoorzaken onder kinderen tot 15 jaar. Om dat doel te bereiken, is onderzoek nodig. Zo leren artsen hartafwijkingen, complicaties en restafwijkingen zoals hartritmestoornissen, hersenschade en ontwikkelingsproblemen beter begrijpen, behandelen én voorkomen. Jaarlijks is er 4 miljoen euro nodig voor onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen.

 

« Bekijk alle nieuwsberichten